top of page

vr 29 sep

|

Leuven

Een integrale benadering voor welzijn op het werk: wetenschappelijke inzichten

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Een integrale benadering voor welzijn op het werk: wetenschappelijke inzichten
Een integrale benadering voor welzijn op het werk: wetenschappelijke inzichten

Praktisch

29 sep 2023, 09:00 – 17:00

Leuven, Martelarenlaan 36, 3010 Leuven, België

Over het evenement

Er is al heel wat inkt gevloeid over welzijn in organisaties. Toch blijken de verschillende welzijnsinitiatieven onvoldoende zoden aan de dijk te zetten om onder andere de stijgende absenteïsmecijfers het hoofd te bieden. Er is nood aan een structureel andere aanpak voor welzijn op het werk: een integrale, strategische benadering waarbij wordt ingezet op zowel medewerkers, het team, de leidinggevende én de organisatie. We hebben voor deze sessie Arnold Bakker en Anja Van den Broeck als wereldwijde referenties op het vlak van welzijn, stress en bevlogenheid kunnen strikken:

  • Anja Van den Broeck - Een strategisch motiverend welzijnsbeleid opzetten
  • Arnold Bakker - Met plezier aan het werk via job crafting en playful work design
  • Klaas-Jan Reincke - Workdesign als hefboom voor bevlogenheid
  • Eva De Winter - Welzijn bekeken door een strategische en structurele bril

Anja Van den Broeck - Een strategisch motiverend welzijnsbeleid opzetten (9u-12u)

Om een goed welzijnsbeleid op te stellen ga je best strategisch te werk. Wat past bij jou organisatie? In dit deel gaan we dieper in op hoe je een strategisch motiverend welzijnsbeleid kan opzetten. We vertrekken vanuit een duidelijke filosofie, gaan in op het ABC van motivatie en tonen aan hoe dit de hoeksteen kan vormen voor een motiverend welzijnsbeleid. Het ABC leidt tot kwaliteitsvolle motivatie en meer welzijn, minder kans op burn-out, maar het vormt ook de hoeksteen om doorheen HR, leiderschap en werk motiverend te werken en zo het welzijn van medewerker te versterken.

Prof. Anja Van den Broeck - Professor Werkmotivatie en welzijn aan de KU Leuven.  Anja is gedreven om te weten hoe en onder welke omstandigheden mensen met plezier het beste van zichzelf kunnen geven op het werk. Zij publiceerde hierrond al meer dan 75 wetenschappelijke studies in de meest gerenommeerde tijdschriften rond arbeidspsychologie en management zoals ‘Journal of Applied Psychology’ en ‘Academy of Management Annals’. Naast haar wetenschappelijk werk, deelt zij graag haar kennis er ervaring met bedrijven en het ruimere publiek. Zo mocht zij in het verleden samenwerken met BNP Parisbas Fortis, Colruyt, GOB, CAW, Imec en vele anderen. Ze ontwikkelde bijvoorbeeld ook websites voor HRmedewerkers rond het langer aan de slag houden van oudere werknemers http://www.langer-werken.be/ en zet KMO-werkgevers op weg rond hoe ze kunnen omgaan met hun werknemers met kanker (https://www.kankerenwerk.be/). En schreef het boek “Motiveren zonder controleren: Zelfdeterminatie theorie op de werkvloer”.

Arnold Bakker - Met plezier aan het werk via job crafting en playful work design (13u-15u30)

Hoe komt het dat sommige mensen elke dag fluitend naar het werk gaan, terwijl anderen door toenemende taakeisen steeds meer vermoeid raken? Onderzoek van de afgelopen twee decennia heeft laten zien dat de werkomgeving (bijv. werkdruk, autonomie, afwisseling, leiderschap) een belangrijke rol speelt bij de beleving van het werk. Organisaties kunnen deze kennis gebruiken door de werkomgevingen structureel te optimaliseren. Recent onderzoek met de Job Demands–Resources theorie laat echter zien dat energieke werknemers proactief zijn en doorlopend hun eigen werkbeleving positief beïnvloeden. In deze resentatie leg Arnold Bakker uit hoe dagelijkse proactief werkgedrag (job crafting en playful work design) van invloed is op taakeisen en hulpbronnen, en indirect bepaalt hoe mensen zich voelen en presteren tijdens hun werk. Hij bespreek ook wat leidinggevenden kunnen doen om het werkplezier bij hun, medewerkers te bevorderen.

Prof. dr. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en (distinguished) visiting professor aan de University of Bergen (Noorwegen), de University of Zagreb (Kroatië), North-West University en de University of Johannesburg (Zuid-Afrika). Bakker’s wetenschappelijke werk heeft veel impact – hij staat sinds 2014 onafgebroken in de lijst van “The world’s most influential scientific minds” (Thomson Reuters). Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de positieve organisatiepsychologie, waaronder bevlogenheid, job crafting, leiderschap, en playful work design.

Klaas-Jan Reincke - Workdesign als hefboom voor bevlogenheid & Eva De Winter - Welzijn bekeken door een strategische en structurele bril (15u45 - 17u)

In de praktische workshop die Klaas-Jan samen met Eva de Winter zal verzorgen, gaat hij in op de praktische vertaling van het thema dat eerder door prof. Bakker zal worden toegelicht: bevlogenheid en (playful) work design. Er zullen een aantal praktijkvoorbeelden aan de orde komen van diverse vormen van werkdesign: wat doen organisaties en individuele medewerkers, hoe kunnen zij hierbij worden ondersteund en wat zijn de effecten van dergelijke interventies?

Klaas-Jan Reincke is werkdesigner van het eerste uur en oprichter van Vivic. Werkdesign lab Vivic doet onderzoek naar hoe mensen hun dagelijks werk ervaren en ontwerpt interventies om die ervaring te verbeteren. Met als doel om de bevlogenheid in organisaties te versterken. Klaas-Jan legt zich vooral toe op de analytische en business aspecten van werkdesign. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring als evaluator van grootschalige interventies en verandertrajecten. Hij werkt dagelijks met het JDR-model en doet dit vaak samen met één van de auteurs van dit model, prof. Arnold Bakker.

Eva legt zich voornamelijk toe op de strategische en structurele kant van welzijn waardoor welzijn op een integrale manier wordt ingebed in het HR en preventiebeleid en in het ontwerp van werk. Deze aanpak zal ze tijdens de workshop met Klaas-Jan toelichten aan de hand van het 4x3 model en praktische cases.

Eva De Winter is als arbeids – en organisatiepsycholoog actief bij verschillende organisaties. In haar adviesrol adviseert ze leidinggevenden, HR professionals en interne preventieadviseurs bij het ontwerpen van duurzaam en werkbaar werk waar medewerkers kunnen presteren en floreren. Ze volgde aanvullende opleidingen in werkdesign (Vivic en Curtin University), Psychosociale aspecten van de arbeid (KUL/Odisee) en innovatieve arbeidsorganisatie (AMS). Als een van de weinigen in België combineert ze een praktijkervaring als Preventieadviseur Psychosociale aspecten met een loopbaan in HR. Eva is geregistreerd organisatiepsycholoog, voorzitter van de Vereniging van Arbeids- en Organisatiepsychologie (VOCAP) en bestuurder bij de Belgische Federatie van Psychologen.

Tickets

  • VOCAP - Strategisch Welzijn

    € 200,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page