Evenementen
Themareeksen 2022
2 en 3 juni 2022 - Brussel
Persoonlijkheid en werk
Dat ons gedrag een gevolg is van wie we zijn en wat er in onze omgeving gebeurt, weten we. Maar
-
Weten we ook hoe sterk persoonlijkheid gedrag voorspelt? Of is de context toch veel belangrijker?
-
En in welke mate is persoonlijkheid ook ontwikkelbaar of kunnen organisaties maar beter van bij de selectie rekening houden met ieders unieke, vaststaande identiteit?
-
Wat met de "dark side of personality" en contraproductief gedrag?
-
Hoe is persoonlijkheid gelinkt aan leiderschap, omgaan met veranderingen en stressoren?
-
En heb je ooit al gehoord van de "donkere" kant van persoonlijkheid?
Hoe persoonlijkheid, in al zijn facetten, relevant is voor een professionele context, kom je te weten op donderdag 2 en vrijdag 3 juni 2022. We worden op de eerste dag geïnspireerd door Prof. Dr. Filip De Fruyt van de Universiteit Gent en Prof. Dr. RE de Vries van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij delen hun inzichten in de evolutie van en het huidig onderzoek naar persoonlijkheid, en we gaan dieper in op welke instrumenten we best (of best niet) kunnen gebruiken in het ontdekken van iemands persoonlijkheid. We sluiten de eerste dag af met een diner waar we met z’n allen even kunnen napraten.
We nemen jullie de volgende seminariedag op 3 juni graag mee naar de vertaalslag in de praktijk. Organisatieadviseurs Francisco D'Hoore en David Ducheyne brengen jullie hun verhaal over persoonlijkheid in organisaties. Je verneemt hoe organisaties hier concreet werk van maken. Op het einde van de dag blikken we terug op de afgelopen twee dagen en wisselen we concrete praktijkvoorbeelden, tips en tricks met elkaar uit.
Donderdag 2 juni
09.30 - 12.15: Prof. Dr. Filip De Fruyt (Universiteit Gent)
12.15 - 13.15: Broodjeslunch
13.15 - 16.00: Prof. Dr. Reinout E. de Vries (Vrije Universiteit Amsterdam)
16.15 - 17.00: Nabespreking en afsluit
17.00 - 21.00: Drink en diner
Vrijdag 3 juni
09.15 - 10.45: Francisco D'hoore (Psycholoog, Mental Coach en Mental Trainer bij o.a. NAVO en diverse voetbalclubs)
11.00 - 12.30: Bedrijfsbezoek - to be confirmed
13.30 - 15.00: David Ducheyne (Founder & Organisatieadviseur bij Otolith Consulting & stichtend voorzitter van hrpro.be)
15.15 - 16.30: Intervisie en afsluit
We bieden een zeer gevarieerd en diepgaand programma aan dankzij onze unieke Vocap formule
1. Academische insteek
2. Toepassing in de praktijk door externe organisatieadviseurs & organisaties
3. Kennisdeling en intervisie
Inschrijven voor dit seminarie kan door een mail te sturen naar info@vocap.be
Leden nemen gratis deel. Niet leden betalen 500 euro voor de twee dagen
Wil je graag nog lid worden? Dat kan via www.vocap.be/word-lid
Breng dit dan zeker in orde tegen 13/05/2022 om aan gereduceerd tarief te kunnen deelnemen.
24 en 25 oktober 2022
Teamdynamieken op het werk
Maandag 24 oktober
-
Prof. Dr Katrien Vangrieken is als docent verbonden aan het centrum voor Professionele Opleiding & Ontwikkeling en Levenslang Leren, onderdeel van de onderzoekseenheid Arbeids- en Organisatiepsychologie en Opleidingskunde (KULeuven). Haar onderzoek en dus ook haar VOCAP-sessie richt zich op teams en het leren in en van teams in organisaties. Daarbinnen onderzoekt ze ook de impact van flexibele werkvormen (e.g., combinatie telewerk-kantoorwerk) op teamwerk (hybride teams).
-
Prof. Dr Thijs Homan is emeritus Hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland. Zijn onderzoek gaat over organisatiedynamica, organisatie-ontwikkeling en verandermanagement vanuit ‘de binnenkant’ van de organisatie. Hij neemt ons dus mee naar die ‘binnenkant’, naar wat gaat over datgene dat er werkelijk gebeurt in de organisatie. Het gaat over betekenis gevende dynamieken en interacties, informele netwerken, betekeniswolken, etc. vanuit de sociale complexiteits- en de chaos-theorie.
-
Dan gaan we online op verplaatsing naar Cleveland – Case Western University, waar Prof. Dr. Ron Fry ons opwacht. Ron is Professor of Organizational Behaviour aan de Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University en voorzitter van de Department of Organizational Behaviour, door de Financial Times consequent gerangschikt als een van de beste ter wereld. Ron wordt veelvuldig gepubliceerd op het gebied van Organisatieontwikkeling, Appreciative Inquiry, Teambuilding, Verandermanagement, Executive Development en de rol en het functioneren van de CEO. We kennen hem wellicht allemaal als co-creator van Appreciative Inquiry.
Dinsdag 25 oktober
-
Carlos Estarippa: Hij studeerde organisatiepsychologie en is werkzaam binnen het vakgebied leren & ontwikkelen. Sinds 2009 verdiept hij zich in het thema vertrouwen in organisaties. Vanuit zijn eigen consultancypraktijk heeft hij veel gewerkt met het thema vertrouwen binnen teams en hier meerdere artikelen over gepubliceerd (http://estarippaconsultancy.nl/nl/publicaties.html). Op dit moment gebruikt hij zijn kennis over vertrouwen binnen zij rol als manager Academie bij de Alrijne Zorggroep. Hij zal ons aantonen hoe belangrijk de impact van het niveau van vertrouwen in het functioneren van team. Het begrip over het onderwerp vertrouwen is in zijn ogen essentieel als je met dynamiek van teams wilt werken.
-
En waar vinden we Teamdynamieken meer terug dan in de sport? Hier zijn Steffi Van Ranst en Matthias De Coster dé namen – met oa de begeleiding van de Red Panthers (Belgisch Hockey team). Vanuit de organisatie TiCkA (Tick Your Talent) boosten ze performance van atleten, teams, coaches, federaties en organisaties. Als sportpsychologen gebruiken ze verschillende methodieken (oa piramide Patrick Lencioni) om teams te vormen en individueel gedrag aan te passen tov elkaar zodat mensen geconnecteerd blijven en gezamenlijke resultaten bereiken.